fbpx

Дигитален маркетинг по време на извънредно положение или криза

13 стъпки за подобряване на Дигиталният маркетинг по време на извънредно положение или криза

Дигитален маркетинг по време на извънредно положение или криза

Нашият свят е изправен пред много сериозно предизвикателство, причинено от разпространението на коронавирус COVID – 19. Има опасност за напето здраве и сигурност. Всички ние сме повлияни от вируса, независимо дали сме дали положителен тест или не. Всички вземаме предпазни мерки. Затворени сме в домовете си, а децата ни не са на училище. Не можем да посетим нашите приятели или родители. Не можем да ядем в любимите си ресторанти, да пазаруваме в любимите си търговски обекти, или да излизаме на кино.

Въведените мерки и действия от страна на правителстрото с цел разпространението на коронавируса, засегна нормалната работа на локалните търговски обекти и придвижването, поставяйки под карантина цели градове. Също така се въведе забрана за провеждане на масови събития и мероприятия. Икономика пострада сериозно. COVID – 19 оказа силно влияние върху бизнеса повече от всякога. Компаниите изпитват финансови затруднения, което води до загуби и освобождаване на персонал. Малкият и средният бизнес претърпяват големи загуби също, заради предприетите мерки.

За да се защитят, масово хората започнаха да пазаруват онлайн с достава до домовете си. Този висок ръст на продажбите онлайн от друга страна предоставя възможност на локалните бизнеси, които могат да продават на клиентите си онлайн по време на извънредно положение. Намираме се в положение, в което всички ние трбява да сме съпричастни и не прекалено продажни и настойчиви, но това е чудесна възможност вашия бизнес да изпъкне и да има предимство пред останалите, които реагират по-бавно. Като собственик на бизнес най-вероятно търсите начини да устоите на вълната, която се задава. Можете да поддържате нормалност, фокусирайки вниманието си върху онлайн маркетинга. Българската икономика има нужда да продължи да се движи!

Подгответе бизнеса си за дългия път със следващите 13 стъпки, които можете да предприемете, за да подготвите маркетинговата си активност по време на извънредно положение. Това е възможност за засегнатите локални обекти, които могат да продават продуктите и услугите си онлайн. Трябва да работим по-умно и да сме готови да се справим с предизвикателствата, които предстоят.

1. Уверете се, че вашият бизнес може да бъде намерен онлайн

В случай, че не сте забелязали, сега повече хора са онлайн, отколкото в колите си или се разхождат по тротоарите. Трафикът от търсенето се е увеличил значително през последната седмица и ще продължи да се покачва. Всички сме залепени за нашите компютри и телефони, които търсят актуализации в нашата общност. Също така търсим развлечения и начини да прекараме времето. За мнозина това включва пазаруване онлайн.

Всичко онлайн в момента ще се консумира повече от всякога. Това не е моментът да бъдете скрити онлайн. Трябва да използвате стратегии за оптимизация на търсачките (SEO), за да се изкачите до върха на страниците с резултати от търсещите машини на Google, така че вашият бизнес да бъде лесно открит. Хората все още правят поръчки и се нуждаят от неща, дори когато са вкъщи. Много хора все още се свързват с компании в работно време и това няма да се промени само защото са вкъщи. Конкуренцията ви може да се коригира, но това не означава, че трябва да спрете всичко и да загубите продажби.

2. Станете още по-видими пред потенциалните си клиенти

Трябва да изградите своята информираност за марката и да получите по-голяма видимост, което означава да задвижвате посетителите на уебсайта си, за да осъществите продажбите. Добър момент е за откриване на поенциални клиенти. Актуализирайте своето вечнозелено съдържание. Вашият бизнес има архив на трайно уместно, интересно съдържание, което не е актуално и все още е от полза за вашите клиенти и търсачките. Прегледайте съдържанието си, актуализирайте го, пролетно го изчистете, с цел да подобрите класирането си в търсачките.

3. Насочете рекламните си бюджети изцяло към интернет

Не спирайте маркетинговата стратегия за вашия бизнес. Това би било грешка и пълна загуба на време и ресурси, които вече сте налили във вашия бизнес, за да спечелите сцепление на препълнен онлайн пазар. Ще загубите позиция пред конкурентите си и ще поставите бизнеса си в състояние да се провали през втората половина на 2020 г., когато по всички признаци ще преминем покрай тази злощастна епидемия от коронавирус. В исторически план бизнеса, който е избрал по-прогресивна стратегия за пренасочване на разходите по време на рецесия, е по-добър от бизнеса, който е направил значително намаляване, сочат проучвания, които анализират последните рецесии. Успешните лидери, търгуващи с по-ниска краткосрочна рентабилност за дългосрочна печалба се пренасочват, а не намаляват разходите. Съкращаването на маркетинговата дейност е краткосрочно решение, което със сигурност ще има дългосрочни последици. Поддържането на видимост на вашия пазар е от съществено значение за дългосрочната рентабилност и непрекъснатите инвестиции. И нашите клиенти също си гледат стотинките, но все още харчат пари. Може да харчат по-малко, но трябва да разберем за какво харчат парите си. Те не искат да рискуват да загубят пари, те искат да купят подходящите продукти от компании, на които могат да се доверят.

4. Целете се по-високо от конкурентите

Важно е да останете пред кривата и да направите всичко възможно, за да поддържате уебсайта си актуализиран и оптимизиран. Нивото на конкуренция в рамките на бизнеса вероятно ще се увеличи в близко бъдеще и също така е важно да останете конкурентоспособни с вашата стратегия за дигитален маркетинг, за да помогнете на вашия сайт да се класира по-високо от конкурентите. Състезателите може да спират кампаниите си поради страха си от предстоящото или от сегашната им ситуация. Това е чудесен момент да засилите кампанията си, за да подобрите класирането си и потенциално да изпреварите конкурентите си.

5. Рекламата с плащане на кликване (PPC) е интелигентно решение

С повече хора у дома пред своите екрани, това е чудесна възможност за бизнеса да използват PPC маркетинг, за да се свържат с клиентите си и да получат конкурентно предимство. Това дава на вашия бизнес още една възможност да извлече загубения пазарен дял от другите, които се изтеглят през това време. Сега е момента да продължите дигиталния си маркетинг, тъй като понастоящем другите рекламодатели могат да излизат офлайн.

6. Опитайте се да останете позитивни

Тази ситуация няма да продължи вечно. И бизнесът ви не се затваря. Ще стане по-лошо преди да стане по-добро. Искате доказателство? Според CNN, Китай премахва ограниченията за пътуване и животът се връща към нормалното. Коронавирусната епидемия до голяма степен се е задържала в Китай с премахнати блокировки и служители се връщат на работа.

7. Подгответе бизнеса си за отскока

Както отбелязахме по-рано, огнището на коронавирус трябва да избледнее (точно както е в Китай) след няколко месеца. Тогава нормалността се връща, а навиците на потребителите се стабилизират. Трябва да запомните, че SEO е по-скоро дългосрочна стратегия. Това, което правите днес за вашата SEO кампания, ще се отрази на вашия органичен трафик за търсене след два месеца. Паузирането на вашата SEO кампания сега може да се отрази пагубно върху потенциала ви за приходи след два месеца, когато коронавирусът започва да се превръща в далечна памет. Подгответе се и натиснете сега, докато другите пускат. Резултатите ще бъдат във ваша полза.

8. Работете умно, за да запазите съществуващата си клиентска база

Винаги е по-евтино да задържите съществуващ клиент, отколкото да придобиете нов. Създаването на съдържание е основна съставка за вашите тактически маркетингови кампании и за поддържане на връзка със съществуващите клиенти. Споделете иновациите, които в момента правите, които отличават предлагането от вашите конкуренти. Получаването на повече социални средства включва участие в разговори със съществуващите ви клиенти. Facebook – примерно е едно от местата, където клиентите преглеждат вашите продукти, обсъждат решенията си за покупки, обменят мнения за вашия бизнес. Създайте план за ниски разходи за достигане до клиенти във всяка точка на фунията на социалните медии. Използвайте тези инструменти, за да слушате клиентите си, да чуете за какво говорят, да научите повече за вашия пазар.

9. Бъдете готови да бъдете съпричастни и социално отговорни

В течна ситуация вашият бизнес също трябва да бъде течен. Това е време, в което трябва да намерите начини да се свържете с клиентите си, както никога досега. Тя показва съпричастност и ви държи релевантни в момент, когато вашият бизнес може да бъде засегнат от хора, които остават у дома. Например ресторантите са затворени в момента, защото клиентите не вечерят. А защо да не предлагате доставка до дома?. Освен това уведомете клиентите си, че сте засилили санитарните си практики и как конкретно правите това. Но и други бизнеси трябва да се въртят в момента, тъй като ние оставаме вътре. Фитнес залите затвориха вратите си за да предотвратят разпространението на коронавирус, но защо да не предлагат онлайн курсове за тренировки в момента? Зъболекарите могат да предложат онлайн консултации. Магазините за хранителни стоки трябва да предлагат безплатна доставка до адрес. Всички тези възможности могат да бъдат стимулирани със стратегически кампании.
Сега е най-удачното време да бъдете видими дигитално, защото други форми на традиционния маркетинг ще бъдат в застой.

10. Уникални обстоятелства предоставят възможности за специална оферта

През този несигурен период от време имате възможност да покажете поддръжка на своята клиентска база, като предлагате специални отстъпки, които ще поддържат вашите приходи. Определете подходящия за вашия продукт друг свързан продукт и създайте специална оферта. Тоест добавяйте стойност към продукта без понижаване на цената. Много хора гледат у дома, търсят отстъпки, за да спестят пари. Това е чудесен начин да общувате с клиентите си и да поддържате постоянен поток от приходи, който ще държи вратите ви отворени. Бъдете готови да пристъпите към действие с нови стратегии, за да помогнете на вашата марка да се върне на „ здравословния пазар”. Подготовката трябва да започне днес!

11. Местното SEO вече е по-подходящо

Всички сме намалили пътуването си и сме в близост до дома. В редките моменти, когато напускаме дома си, търсим близки дестинации за услуги и консумативи. Това е момента вашият бизнес да използва локални SEO стратегии, за да оптимизира вашия уебсайт за търсения „близо до мен“. Искате клиентите във вашия географски регион да могат лесно да ви намерят онлайн, така че да се обърнат първо към вас. В момент, когато всички търсим повече удобства, това дава на вашия бизнес шанс да окаже помощ в критично време за семействата. Използвайте дигиталния маркетинг сега, за да се откроите.

12. Не ставайте жертва на паническия ход

Колко тоалетна хартия имате в дома си в момента? Ако отговорът ви е пълен килер, най-вероятно сте един от хората, които се стичат до магазина, когато коронавирусната истерия започна да се ускорява. Това не е начинът, по който искате да реагирате, ако искате да внедрите интелигентна дигитална маркетингова стратегия. Никога не искате да направите ход на паника. Винаги искате да използвате показатели и да анализирате всички налични данни, преди да вземете решение. Внимавайте когато бързо реагирате на внезапна промяна в икономиката или пазара. Икономиката не спира . Хората все още се нуждаят от стоки и услуги. Парите все още се променят и потребителите все още разчитат на интеренет, за да намерят хора, с които да правят бизнес.

13. Използвайте новото си свободно време за самоусъвършенстване

Сега, когато не пътувате до офиса или не провеждате лични срещи, графикът ви вероятно е освободил известно време за вас. Тези маркетингови артикули, които може да са паднали през пукнатините и да бъдат пренебрегнати, вече могат да бъдат адресирани. Може би уебсайтът ви се нуждае от свеж вид с редизайн. Професионалистите в дизайна на уебсайтове могат да преправят уебсайта ви през този период, докато работят отдалечено. Това също е чудесен момент специалистът по оптимизиране на процента на конверсия да извърши CRO одит на вашия уебсайт за да гарантира, че вашите призиви за действия превръщат потенциални клиенти в клиенти. Освен това е идеално време да направите SEO одит на уебсайта си за да се уверите, че увеличавате максимално своите стратегии за оптимизация. Това е перфектен момент за самоусъвършенстване. Използвайте своето ново свободно време, за да работите върху вашето SEO присъствие, като почистване на къщата в снежен ден.

Вашият коментар